Rozmowy branżowe Konferencje Academy of Pool Experts Dodaj firmę Newsletter TV Basenprof
Artykuły - rozwiązania dla obiektówwięcej artykułów



















2018-08-01
Przechlorowanie wody basenowej
Wielu spośród Państwa zastanawia się, z jakiego powodu wodę basenową należy od czasu do czasu przechlorować, mimo że wyniki badań mikrobiologicznych nie wskazują na występowanie skażenia.
Taka praktyka uzasadniona jest z dwóch powodów:
1. po pierwsze - nagłe podniesienie zawartości chloru skutecznie likwiduje wszelkie mikroorganizmy występujące w wodzie basenowej, w tym np. w postaci filmu;
2. po drugie - przechlorowanie do tzw. punktu przełamania (stężenie ok. 5 mg Cl2 na l wody) pomaga rozwiązać problem azotu amonowego oraz chloru związanego w wodzie basenowej.

Jon amonowy pojawiający się w wodzie basenowej jest bowiem dosyć dużym problemem dla zarządzających pływalniami. Zgodnie z projektem rozporządzenia dotyczącym wskazań, jakim powinna odpowiadać woda basenowa, jego zawartość w wodzie basenowej powinna być o maksymalnie 0,3 m/l większa niż w wodzie zasilającej basen. Jon ten pojawia się w wodzie głównie na skutek zanieczyszczeń organicznych, takich jak pot i resztki moczu.

Jedną z metod walki z tym zanieczyszczeniem jest wymiana wody basenowej. Już Czesław Sokołowski w publikacji z 1998 r. pt. "Wymagania sanitarno-epidemiologiczne dla krytych pływalni" zaleca, aby na jednego kąpiącego się wymieniać 30 l wody.

Drugą metodą jest przechlorowanie do tzw. punktu przełamania, w którym chloroaminy zostają utlenione do azotu cząsteczkowego i wolnego chloru. Należy pamiętać o tym, iż w wodzie zawierającej azot amonowy, chlor cząsteczkowy, jon podchlorynowy i kwas podchlorawy, to głównie ten ostatni reaguje z NH4+, tworząc mono, di i tri chloraminy (mierzone jako chlor związany - odczynniki do jego pomiaru to Dpd3). Reakcja następuje wg następujących wzorów:

NH4+ + HOCl ⇄ NH2Cl + H2O + H+
NH2Cl + HOCl ⇄ NHCl2 + H2O
NHCl2 + HOCl ⇄ NCl3 + H2O

Mono i di chloraminy odgrywają rolę dezynfektantów, lecz ich siła bakteriobójcza jest znacznie mniejsza niż HOCl i OCl-. Określony przez Changa potencjał bakteriobójczy w stosunku do bakterii z grupy coli byłby następujący:

HOCl : OCl- : NHCl2 : NH2Cl = 1,0 : 0,125 : 0,0166 : 0,0166 : 0,005. Siła dezynfekująca chloramin w stosunku do wirusów i cyst jest jeszcze mniejsza.

Patrz: Tabela nr 1

Wobec powyższego występowanie w wodzie basenowej chloramin jest niekorzystne z punktu widzenia utrzymania reżimu sanitarno epidemiologicznego. Związki te są wykrywane przez urządzenia, jako jeden ze składników chloru całkowitego (suma chloru wolnego i związanego), a jednocześnie jak wykazano mają one o wiele mniejszą skuteczność dezynfekującą oraz ich zapach jest o wiele bardziej drażniący niż zapach chloru, co negatywnie odbija się na opinii użytkowników pływalni.

Jak już wspomniano wyżej, metodą na pozbycie się tych związków z wody jest przechlorowanie do punktu przełamania. Odbywa się ono poprzez zwiększenie dawki chloru w stosunku do ilości stężenia jonu amonowego do ilości Cl2/N-NH4= 7,34:1. Wówczas zachodzi reakcja:
NH2Cl+ 3Cl2 + H2O → N2O + N2 + 10HCL
Podczas przechlorowania do punktu przełamania przy pH pomiędzy 6,5 a 8,5 występują wyraźne ekstrema (minimum i maximum ) co pokazano na Wykresie nr 1.

Podsumowując - przechlorowanie do punktu przełamania (przeważnie do poziomu 5 mg/l) pomaga:
1. zlikwidować bakterie i grzyby występujące w postaci filmu
2. zmniejszyć stężenie jonu amonowego w wodzie
3. zmniejszyć stężenie chloramin w wodzie
4. poprawić zapach wody.
Autor: mgr inż. Tomasz Gotowicz - Główny Technolog w firmie GOTIX
Materiały: www.gotix.com.pl

zamknij

Przeczytaj także

Nieodpłatana pomoc na czas pandemii
Szanowni Państwo, Jak wszyscy się domyślamy, świat po pandemii koronawirusa nie będzie już takim, jakim go zostawiliśmy… Mamy jednak nadzieję, że jak najszybciej wrócimy do tzw. „normalności” i [...]

Konferencja Hotel Spa Baseny i Saunaria


Academy od Pool Experts


Agencja Rozwoju Infrastruktury Basenowej



Copyrigth Basenprof © 2012-2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie bez zgody Wydawcy zabronione.