Rozmowy branżowe Konferencje Academy of Pool Experts Dodaj firmę Newsletter TV Basenprof
Artykuły - rozwiązania dla obiektówwięcej artykułów

















Projekt - portal Basenprof

2025-04-10
Czysty basen - czysty zysk cz.1
Pierwsza część cyklu artykułów z zakresu zarządzania czystością i higieną w strefach basenowych i saunowych.

Utrzymanie czystości na basenach publicznych i strefach wellness to duże wyzwanie dla kadry kierowniczej. Występuje bowiem konieczność z jednej strony wytyczenia kierunków organizacyjnych: technicznych i proceduralnych w codziennej pracy obiektu, z drugiej strony skompletowanie zespołu pracowników poszczególnych działów, którzy będą kompetentnie i sumiennie wykonywać swoje obowiązki stosując się do obowiązujących wytycznych. Aby tak się stało, obiekt winien posiadać zbiór opracowanych, dedykowanych specjalnie dla niego metod działania w każdym z najważniejszych działów.


 
Zacznijmy jednak od początku. Aby dobrze zadbać o obiekt basenowy, niezależnie czy jest to basen hotelowy, sportowy, park wodny czy przyszkolna niecka, należy sobie uświadomić jakie czekają nas wyzwania i co będzie naszym celem do osiągnięcia. Przeciwnik jest trudny, bo oprócz zwykłego brudu, który widać i dość łatwo go zidentyfikować, pozostaje jeszcze starcie z bakteriami, grzybami, wirusami i drobnoustrojami, które mają na basenie wręcz idealne warunki rozwojowe. Temperatura i wilgotność w strefach basenowych sprawiają, że bakterie i grzyby namnażają się jak nigdzie indziej i właśnie dlatego konieczne jest specjalistyczne przygotowanie załogi, kadry menadżerskiej i pozostałego personelu.

Właśnie z tych względów uznano za konieczne przeprowadzanie badań jakości wody basenowej i prowadzenie regularnego nadzoru nad takimi jednostkami przez lokalne Stacje Nadzoru Epidemiologicznego. Bardzo często właściciele i zarządcy nie zdają sobie sprawy z odpowiedzialności, jaka na nich spoczywa pod względem czystości i higieny panującej w obiekcie. To, że w naszych rękach spoczywa zdrowie i czasami życie naszych klientów powinno dać do myślenia i uświadomić osobom odpowiedzialnym za ten obszar, że ich praca jest jednym z najważniejszych elementów w zespole.

Jak zadamy pytanie respondentom, gdzie najbardziej narażeni są na zakażenie niechcianymi bakteriami, to pierwsze trzy miejsca zajmować będą: gastronomia, szpitale i BASENY. Szpitale sobie odpuśćmy, bo to nie nasz target, ale bary i restauracje to są miejsca, które możemy posiadać w naszych obiektach, no i właśnie BASENY, które są dziś naszym tematem.

Nikt z Państwa nie zastanawia się czy w kuchni restauracyjnej powinno być czysto - przecież to oczywiste, że powinno, ale dlaczego? Ponieważ gdy zepsute jedzenie dostanie się do naszych ust, możemy poważnie zachorować! A jak dostanie się do naszych ust woda z bakteriami to nie?! A jak usiądziemy na leżaku, gdzie namnożyły się bakterie i mamy małą rankę na skórze to nie? A jak dotkniemy dłonią zarażonego miejsca - a jak już wspominaliśmy basen to laboratoryjna wylegania bakterii - to nie?! Oczywiście, że TAK! A jednak wcześniej nie uważaliśmy, że na basenie powinno być tak samo czysto i bezpiecznie jak na kuchni!


 
Co możemy zrobić, żeby zadbać o naszą strefę basenową w sposób profesjonalny?
- Po pierwsze PRZESZKOLIĆ personel sprzątający ze specyfiki basenowej, chemii basenowej i sposobu jej użytkowania.
- Po drugie przeszkolić osoby nadzorujące te prace, żeby wiedziały czego powinny wymagać.
- Po trzecie przeszkolić resztę personelu (ratowników, pracowników technicznych, personel dodatkowy) z zasad obowiązujących w strefie basenowej.

Co nam to da? Przecież to są wymierne koszty wyrzucone na pracowników, którzy pewnie i tak niedługo odejdą!
- Oprócz zadowolenia klientów?
- Oprócz większej liczby odwiedzających?
- Oprócz mniejszych kwot wydanych na źle dobraną i źle używaną chemię basenową?
- Oprócz braku konieczności wypłacania odszkodowań poszkodowanym klientom?
MAMY ŚWIĘTY SPOKÓJ!

Wracając do „wyrzuconych pieniędzy” na szkolenie personelu, który za chwilę i tak się zwolni, polecam przygotowanie solidnego Planu Higieny dla konkretnego obiektu z rozpisanymi szczegółowo zadaniami do wykonania w każdym dniu tygodnia, a wówczas każdy pracownik bardzo szybko przyswoi sobie zakres obowiązków i będzie łatwiej go skontrolować na poszczególnych etapach. Taki plan można spróbować wykonać samemu (posiadając odpowiednią wiedzę) lub zlecić wykonanie specjalistycznej firmie. Plan wykonuje się raz i powinien służyć przez lata, bez względu na rotację pracowników.

Jeśli macie już Państwo przeszkolony personel, który wie jakie strefy czystości występują na basenie, jak należ się w nich zachowywać, jakich środków chemicznych używać - jak często, w jakich miejscach i jakiej kolejności - to czas na dokonanie wyboru dostawcy chemii basenowej. To także jest wyzwanie, bo specjalistyczne środki nie są tanie, a często również nie są skuteczne. Nagorzej jest wtedy, gdy jako audytorzy odwiedzamy na przykład basen hotelowy i pytamy czym Państwo dezynfekujecie plaże basenowe, a panie sprzątające odpowiadają, że … myjemy tymi samymi środkami, które mamy do sprzątania pokoi!!! No to naturalnym pytaniem jest - który z tych środków jest dezynfekujący, który to kwaśny a który to zasadowy i wówczas jest wymowna chwila ciszy! A proszę teraz wrócić kilka linijek wyżej w powyższym artykule…. Pamiętacie nasze rozważania o kuchni? Tam byście się Państwo spodziewali prawidłowej dezynfekcji? :)


 
Ok, zakładamy, że personel jednak wie co i jak, więc potrzebuje dobrych środków chemicznych i odpowiednich narzędzi. I tu jest rola managera, który nie może wyłącznie polegać na opinii przysłowiowej pani Jadzi która sugeruje, że”…. zawsze myliśmy TYM ZIELONYM ŚRODKIEM i było dobrze” bez względu na cenę i skuteczność preparatu.

Dlatego szkolimy też managera, który wie co ma dostarczyć personelowi sprzątającemu. Teraz wystarczy odzwyczaić ratowników i techników od chodzenia po basenie w tych samych butach, w których chodzą na zewnątrz i mamy DOBRY POCZĄTEK!

Potem będzie już tylko z górki, trzeba pilnować klientów, żeby zmieniali obuwie, żeby brali prysznic przed skorzystaniem z basenu, żeby nie wnosili na basen jedzenia, a wtedy powoli będziemy mogli realizować założenia przygotowanego wcześniej PLANU HIGIENY.

Baseny mogą wyglądać tak:


 
albo tak:


 
Zróbmy wszystko, aby wyglądały tak, jak w tym drugim przypadku – ponieważ zadowolenie klientów jest bezcenne …


Autor:
Jacek Sinkiewicz
Audytor zarządzania stref basenowych, dyrektor technologii i zarządzania portalu Basenprof, wiceprezes Agencji Rozwoju Infrastruktury Basenowej, prezes Koszalińskiej Akademii Bezpiecznego Pływania. Posiada wieloletnie doświadczenie w kierowaniu obiektami Spa (pływalnie, Aquaparki) oraz obszerną wiedzę w zakresie branży, zamówień publicznych, działań marketingowych, zarządzania bezpieczeństwem i utrzymaniem czystości stref basenowych. Wykładowca, wykonawca opracowań audytów bezpieczeństwa i czystości (m.in. Plany Higieny), analiz i opinii. Zajmuje się kompleksowym doradztwem dla istniejących obiektów Spa, jak również nowobudowanych od etapu projektowego, po uruchomienie.

Jeśli masz pytania lub chcesz skonsultować problemy ze swoją strefą basenową, skontaktuj się z audytorem:
Jacek Sinkiewicz
e-mail: wsparcieobiektow@basenprof.pl


Zapraszamy także na certyfikowane szkolenia dla kadry kierowniczej obiektów Spa (pływalnie, Aquaparki, hotele Spa) „Systemowe zarządzanie strefami Spa - bezpieczeństwo i utrzymanie czystości” PRAWO I ZARZĄDZANIE

Program odbywa się w ramach projektu Academy of Pool Experts – podnoszenie kompetencji zawodowych pracowników i kadry menedżerskiej branży pool/spa.

Najbliższe 1-dniowe szkolenie menedżerskie odbędzie się 20 maja 2025r. w Gdańsku.
Informacje: szkolenia@basenprof.pl; tel. 604 557 481
Autor: Jacek Sinkiewicz - portal Basenprof
Materiały: Portal Basenprof

zamknij

Przeczytaj także

Seria Michael Phelps Signature Swim Spas
Bieżnie pływackie Swim Spas zostały opracowane przy współpracy z 18-krotnym mistrzem Olimpijskim, 26-krotnym Mistrzem Świata Michaelem Phelpsem i jego osobistym trenerem Bobem Bowman’em. Są optymalne dla wszystkich [...]

Konferencja Hotel Spa Baseny i Saunaria


Academy od Pool Experts


Agencja Rozwoju Infrastruktury Basenowej



Copyrigth Basenprof © 2012-2025. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie bez zgody Wydawcy zabronione.