Napisz o obiekcie Napisz o wydarzeniu Dodaj firmę TV Basenprof Newsletter Rozmawiaj na forum

Co słychać na obiektachwięcej informacji













Ostatnie posty na forum:

hotel ass lickgay hard - wysłana przez MichaelSkymn
hotel Hardcore
windy dla niepełnosprawnych - wysłana przez michał
Mobilex - mają duży wybór. zapytaj o możliwość uzyskania dofinansowania z PEFRON-u, mają taką wiedzę.
Ostatnie komentarze:
  • 2020-09-04 11:35:01 - Portal Basenprof
    Panie Adamie, prosimy o zadanie pytania drogą mailową na adres: redakcja@basenprof.pl - skierujemy je do odpowiedniego eksperta. Pozdrawiam serdecznie.
  • 2020-09-01 11:12:34 - Adam
    1. Jak sukcesywnie obniżyć lub podwyższyć redox, 2. Czym zwalczać chloroform na kąpieliskach otwartych, 3. W przypadku niskiego pH (np 6.0), w jaki sposób można je [...]
  • 2020-08-27 22:39:00 - Ewelina
    Bardzo konstruktywny artykuł, dziekuję
  • Dodaj komentarz
    0
    2020-09-10
    Miód z dachów katowickich basenów
    Miasto to dla pszczół bardzo przyjazne środowisko. Jest w nim cieplej, sezon jest dłuższy, jest więcej różnorodnych kwiatów – nie ma monokultury, roślinność jest pielęgnowana i podlewana.

    Ważne jest też to, że mieście nie stosuje się pestycydów do ochrony roślin i nawozów sztucznych. Dlatego Katowice zdecydowały się na montaż uli na dachach obiektów miejskich. W ostatnich tygodniach zebrano pierwszą partię miodu, która jest już przebadana i trafiła do słoiczków.

    - Miód z miejskich dachów jest już zapakowany w słoiczki. Jego nazwa w symboliczny sposób odnosi się do miejsca, w którym powstawał. Już wkrótce będziemy mogli skosztować Miodu z nutą Katowic, który wskazuje na ul na dachu NOSPR-u oraz Miodu z kroplą Katowic, który z kolei wskazuje na dachy Basenu Brynów i Basenu Burowiec
    – mówi Marta Chmielewska, naczelnik wydziału promocji.

    Smakoszy zapewne zainteresuje informacja, że katowicki miód ma charakter spadziowo-nektarowy. Analiza miodu wykazała, że dominują w nim rośliny kapustowate - 19%, maliny – 15%, winobluszcz – 13%, koniczyny – 12%, śliwy stanowią 11% zawartości, a kasztanowce 8%. Wysoka zawartość pyłków roślin kapustowatych może mieć związek z roślinami ozdobnymi, które rosną przy Muzeum Śląskim.

    Katowicki miód przebadano


    - Miód zebrany z katowickich dachów jest wyśmienitej jakości. Polskie normy wymagają, aby tak zwana liczba diastazowa, która opisuje aktywność enzymatyczną miodu, wynosiła minimum 8. W dobrych miodach z rzepaku czy akacji osiąga ona poziom 10-15, w miodach lipowych i spadziowych dochodzi do 30. Jak podaje Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich Instytut Ogrodnictwa w Puławach, które przebadało miód z Katowic, liczba diastazowa tego miodu wynosi 34, co wskazuje na to, że jest to miód wyśmienitej jakości
    – mówi Łukasz Przybył, opiekun miejskich uli.

    To samo laboratorium przebadało również katowicki miód na obecność HMF (5-hydroksymetylofurfural), czyli związku chemicznego powstającego w miodzie pod wpływem temperatury, kwasów i czasu. HMF Jest substancją szkodliwą dla pszczół i człowieka, dlatego polskie normy mówią, że jego poziom nie powinien przekraczać 40 mg/kg. Dobre miody osiągają wartość 2-7 mg w kilogramie miodu. Miód z miejskich uli zawiera tylko 1,2 miligrama HMF w kilogramie.
    Materiały: UM Katowice
    
    Komentarze
    
    zamknij

    Polecamy firmy

    
    Partnerzy



    Copyrigth Basenprof © 2012-2020. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie bez zgody Wydawcy zabronione.
    Park Wodny w regionie środkowopomorskim zatrudni menedżera strefy Spa. Zgłoszenia proszę przesyłać na adres redakcja@basenprof.pl